BEHANDLINGSFORLØB

Klient historie

Her kommer en historie som er både trist, tragisk og tabubelagt, men også på sin egen måde livsbekræftende og fuldstændig sandfærdig. Klienten er som altid fuldstændig anonym, også selv om jeg har fået tilladelse til at nævne navnet. Og klienten har selv tilskyndet mig til at fortælle den. Klienten er faktisk nøjagtigt 2 år ældre end jeg selv. Måske også derfor at jeg personligt er meget berørt af historien. Og klienten synes også, at det er en rigtig fin ide at lave historien som en slags føljeton.

Min deltagelse i historien starter 4. Januar 2023, da jeg bliver kontaktet af en klient som spørger, om zoneterapi kan hjælpe og lindre på mavesmerter og fordøjelsesbøvl. Da det er en af de gener, som vi zoneterapeuter har ret meget succes med at behandle, er jeg fra starten ikke i tvivl om, at jeg kan hjælpe. Klienten har været igennem en kræftoperation i 2021, hvor man har fjernet hele mavesækken og syet spiserøret på tyndtarmen, hvorefter man så forventer at tyndtarmen danner en ny slags mavesæk. Klienten har faktisk næsten siden operationen haft konstante mave/tarmsmerter. Klienten vejede ved operationen ca 72 kilo og nu er vægten ca 45 kg.

I 2022 skal klienten have røntgenfotograferet sine lunger i anden anledning, og derved opdager man noget i forbindelse med leveren, som man ikke umiddelbart kan se hvad er. Derfor skal klienten til videre undersøgelser og have svar på det. Det er status, da jeg starter med 1. behandling 4. Januar. Allerede her mærker jeg, at klienten reagerer under behandlingen – vi kan faktisk høre maven arbejder. Og efter behandlingen har klienten færre smerter end ved starten. Vi aftaler behandling en gang om ugen, og efter 3. behandling får jeg at vide, at klienten har langt færre smerter, fået mere appetit og generelt bare føler sig bedre tilpas. Det ses også ret tydeligt i klientens ansigt, at personen bare generelt har det bedre.

I starten af februar er så undersøgelse og samtale med lægerne på OUH. Klienten ringer til mig efterfølgende og siger at kræften er i flere organer, og der er ikke mere lægerne kan gøre.  Klienten er selvfølgelig meget trist og slået ud og vil gerne stoppe yderligere behandling hos mig. Hvilket jeg selvfølgelig sagtens kan forstå.

Tirsdag 28. februar kontakter klienten mig igen. De meget trælse og stærke smerter i mave, tarme og sikkert flere organer er kommet igen, og det er meget svært at holde ud. Vi aftaler en behandling i dag 1. marts. Det bliver en meget anderledes behandling, end det jeg ellers oplever. Klienten fortæller bla. at familien skal have besøg af den lokale præst, og de skal have døden og begravelsen snakket igennem, og jeg bekræfter klienten i, at det netop er meget vigtigt, at man ligesom får fred med det, at man skal dø, og at der nok ikke går lang tid. Men lægerne har ikke kunnet sætte nogen tidshorisont på.

Efter behandlingen får jeg først en besked: “Behandlingen har altså gjort et eller andet ved mig. Jeg har det meget bedre nu, end før behandlingen startede”. Jeg takker og lidt senere kommer en ny besked: “Jeg kan slet ikke takke dig nok. Har ikke haft smerter, efter jeg er kommet hjem, det er en ren befrielse ikke at have så ondt som det gjorde.” Citat slut.

Så vi har igen aftalt 1 behandling om ugen, og ser vi hvordan det kommer til at gå. Jeg ved selvfølgelig godt, at jeg ikke kan forhindre at klienten dør. Men jeg føler mig overbevist om, at jeg kan gøre klientens vej derhen nemmere og forhåbentlig noget længere end uden behandling. Vi har nu et fælles mål. Klienten vil meget gerne nå med sin familie i Odense Zoo, når det bliver lidt mere forår end nu – også selvom det sikkert bliver i kørestol.

Afsnit 2: 10. marts 2023

Efter 1. behandling den 1. Marts forsvandt klientens smerter i mave/tarme og klienten havde meget mere energi resten af dagen – bla til at gå ca 2 x 400 meter i Menu og lave indkøb med sin rollator, gå ned fra første sal med affald, fik tørret støv af i lejligheden og tømt opvaskemaskine – alle opgaver som der ikke havde været energi til i flere uger. Klienten mente jeg havde givet et skud speed.

Smertefriheden holdt i 4 dage, hvorefter de trælse og stærke smerter fra mave/tarme kom tilbage, så klienten igen ikke rigtigt kunne spise noget. Så det var et par dage med smertehelvede igen før klienten kom til behandling den 8. Marts. Ved denne behandling havde jeg meget fokus på at få vigtigste nerver til at slappe af. Det var en temmelig stor opgave,  men det lykkedes i nogen grad. Igen har vi også den oplevelse, at vi begge to kan høre klientens mave/tarme reagerer. Efterfølgende tilbød jeg også at massere ryg, lænd og ben, da klienten også indimellem har stærke ryg- og lændesmerter – men det var egentlig mest af wellness årsag.

Da klienten kommer hjem er der toiletbesøg 2. gang den dag, hvorefter klienten lægger sig og falder i søvn. Det har knebet med søvnen de sidste dage pga. smerterne. Da klienten vågner efter søvnen er der INGEN smerter i mave/tarme – skriver meget taknemmelig til mig. To dage senere fredag den 10. Marts skriver klienten til mig: “Jeg har ikke ondt i mave/tarme, så jeg er dig dybt taknemmelig for din store hjælp. Jeg tænker på, at den dag jeg ikke er her mere, må du godt skrive mit navn i en artikel, om hvordan du hjalp mig, så min sidste tid blev, så jeg kunne holde det ud”. Citat Slut.

For mig giver det simpelthen så meget mening at bruge mit håndværk til at afhjælpe de værste smerter hos et menneske, som udmærket ved at sidste vers er påbegyndt. Jeg håber det vers bliver langt……

Afsnit 3: 30. marts 2023

Når behandlingerne ligger med 5 – 6 dages interval, oplever klienten at smerterne fra mave/tarm er nogenlunde til at holde ud samt at appetitten også er bedre. Der er desværre bare sket det at klienten er faldet i sin stue og har slået ribbenene/brystkassen mod kanten af sofabordet. Det har givet andre og meget stærke smerter. I følge lægen er der dog ikke brækket nogle ribben eller andre knogler. De sidste to behandlinger har så i høj grad handlet om at dæmpe nervesmerterne fra brystkassen. Dette er gjort med nerverefleksologi og laser på det berørte område. Og ved sidste behandling også at smøre hele brystkassen ind i lavendelolie for at berolige på både klient og vævet. Og for at give klienten noget wellness.

Efter behandlingen 29.3. fik jeg følgende besked: “Du skal lige vide at jeg havde fygtelige smerter, da jeg kom op til dig og nu kan jeg slappe af uden smerter. Måske du på et tidspunkt vil skrive om, hvor godt man kan få det efter laser og den olie du smører på. Det er en hel velsignelse at have det som jeg har det lige nu og ville ønske andre kunne få glæde af sådanne behandlinger.” Citat Slut.

Efter jeg fik spurgt om hvordan det var gået med samtalen med præsten, har vi aftalt at døden ikke mere er et emne for vores samtaler. Nu taler vi om at hun måske om en måned kan gå fra sit hjem til min klinik ca. 600-800 meter hver vej. Det vil være en rigtig dejlig tur om en måneds tid, når alle skovens planter er grønne.

Afsnit 4: 14. april 2023

Klienten fik desværre en infektion, formentlig i luftvejene, og blev sat på en pencillinkur, og der da også var feber med i billedet, undlod jeg behandling fra den 29.3 til den 12.4. Klienten havde da heller ikke energi eller kræfter til at komme ud af sin lejlighed. Ved behandlingen 12.4. var der igen kommet lidt af de trælse smerter fra mave/tarme, så min behandling var primært fokuseret på at få afslappet Vagusnerven og Prenicusnerven – de to vigtigste nerver i forhold til smerter i mave/tarme. Det lykkedes meget godt og klienten blev igen fri for de trælse stærke smerter. Efterfølgende blev klienten smurt/masseret blidt med en olieblanding, der skulle give mere energi til muskler mv.

Dagen efter behandlingen fik jeg følgende besked: “På trods af at jeg ikke har sovet i nat, kan jeg stå og gå på mine ben. Du har gjort et eller andet ved det i går og jeg siger tusind, tusind tak.” Citat slut. Før behandlingen var klienten usikker på om hun overhovedet kunne gå ned af trappen i sin lejlighed og op af trappen til min klinik. Det blev jo altså væsentligt bedre efterfølgende. Og nu bliver det næste mål at få klienten så frisk, at hun kan deltage i en konfirmation for et barnebarn i Jylland i midten af Maj. I skrivende stund er klienten meget usikker på, om hun magter en lang køretur og en lang dag. Men hvis jeg kan gøre noget for det, så kommer hun med til konfirmationen.

Afsnit 5: 9. Maj 2023

Konfirmantionen var så her den 7. Maj og klienten havde i god tid besluttet ikke at deltage. Ikke på grund af smerter, men på grund af ca. 3 timers biltur hver vej. Det troede klienten ikke selv på, at hun kunne holde til. Hendes smerter er ellers på et niveau, hvor hun kan holde livet ud. Og nogle dage er det noget bedre end det. Klienten bor i en tofamilies ejendom, hvor hun har lejligheden på første sal og hendes søn og svigerdatter og deres datter på 3 år har lejlighed på anden sal. Derfor ser hun meget til sit barnebarn, og det fylder rigtigt meget.

Siden sidste afsnit har jeg behandlet klienten ca mandag, fredag og onsdag – mandag, fredag og onsdag = 3 behandlinger på 2 uger. Og denne rytme forsøger vi at holde fast i. Smerterne i tarmene er der næsten ikke mere, men selvfølgelig er hun påvirket af at sygehuset har opgivet yderligere behandling. Som nævnt har der været rigtigt gode dage i mellem – en dag hvor hun havde kræfter og overskud til at tage barnebarnet med i Netto i klapvogn. Eller den dag hvor Farmor gjorde barnebarnet meget stolt over at kunne vise sin farmor frem til bedstforældredagen i daginstitutionen. Disse dage betyder utroligt meget for hende.

Ved sidste behandling her 8. Maj havde klienten et hold i ryggen som eneste smerte, og det var jo for mig dejligt at kunne afhjælpe noget så relativt simpelt, så hun gik hjem med meget færre smerter, end hun kom.

Afsnit 6: 21. Maj 2023

Til gengæld lykkedes det første store mål at blive indfriet. Klienten kom sammen med sin søn, svigerdatter og barnebarn i Odense Zoo. Og selvfølgelig havde familien valgt at give det som gave til Farmor på morsdag søndag 14. Maj. Og klienten var meget stolt over at have gået hele vejen rundt i Zoo bare med sin rollator, og hun havde altså ikke behøvet at sidde i kørestol, som vi ellers havde forudset.

Og så har vi selvfølgelig også sat et nyt mål. Familien har hørt om Madsbyparken i Fredericia, så det skal også nås at besøge den sammen i løbet af sommeren.

Klienten er selv lidt forundret over at hun nærmest ikke har nogle af de alvorlige og trælse mavetarmsmerter. Og som alle andre bedstemødre er hun meget stolt af og glad for forholdet til barnebarnet, og at den lille pige tilsyneladende har en veludviklet intuition i forhold til hvordan Farmor har det i hverdagen. Og til mig siger hun hver gang: “Jeg er altså sikker på behandlingerne gør noget ved mig. Jeg kan mærke forskel hver gang. Det er dine behandlinger og forholdet til mit barnebarn, der holder mig i live.” Citat slut.  Jeg blev både rørt, stolt og glad over, at vi er lykkedes med at komme så langt, og det giver meget mening at fortsætte med at behandle.

Afsnit 7: 13. Juni 2023

Behandlingerne kører stadig stille og roligt med 1 behandling om ugen. Og de sidste gange har jeg undret mig over, hvor lidt ømhed der er at mærke i zonerne på fødderne – altså feks. leverzonen, der får man overhovedet ikke den tanke, at leveren er ved at bukke under for kræften.

Efter sådan en behandling fredag 9. Juni fik jeg følgende besked om aftenen efter klienten var kommet hjem: “Jeg siger tusind tak for i dag, jeg har haft det fantastisk og har kunnet være noget for mit barnebarn. Det er en kæmpehjælp du giver mig og jeg er så taknemmelig”. Citat slut. Jeg svarer så tilbage at det giver mig rigtigt meget mening at forsøge at hjælpe i denne situation. Klienten skriver så: “Det giver mig mange gode dage og jeg er så glad for at du hjælper mig så meget”. Citat slut

Og søndag 11. Juni kommer en ny besked: “Jeg har haft det godt i tarmene og maven efter jeg var hos dig, så det kan jeg takke dig for mange gange”. Citat slut. Altså jeg har aldrig været i tvivl om, at behandlingerne virkelig kan gøre en forskel for mange mennesker, men at det er så udtalt i sådan en alvorlig situation, det overrasker mig lidt og gør mig samtidig umådelig stolt og glad for mit håndværk. Og ja jeg ved jo godt, at jeg hverken kan holde hende i live eller gøre  hende rask, men for pokker hvor giver det dog bare så meget mening, at forsøge at gøre alle de dage hun har tilbage til gode dage.

Afsnit 8: 28 Juli 2023

Som det ses er det næsten halvanden måned siden sidste opdatering. Det skyldes, at dette afsnit har været svært for mig at få skrevet, men lad det være sagt med det samme: Klienten lever endnu 😊😊 Men der har været forhold i hendes privatliv, som hun ikke har haft indflydelse på, men som hun alligevel har været underlagt.

Ca 1. juli hører jeg, at familien har besluttet at flytte til Odense pga svigerdatterens arbejde. Klienten bor jo i hus med søn, svigerdatter og barnebarn. Og sønnen har taget orlov for at være der for sin mor i den tid, hun har tilbage. Et eller andet går imidlertid helt galt i starten af juli, for søn og svigerdatter bliver så alvorligt uenige, at de væger at flytte fra hinanden. Beslutningen bliver at min klient og hendes søn vil flytte så hurtigt som muligt ind i den nybyggede lejlighed, de ellers først skulle flytte i til september. Denne flytning effektueres 13.7., og jeg behandler klienten sidste gang inden flytningen den 9.7. På det tidspunkt kan jeg heller ikke overskue, om det er praktisk muligt for mig at køre til Odense og behandle.

Mandag 24.7. lykkes det mig at finde tiden og muligheden for at køre til Odense og behandle. Det er så 14 dage efter forrige behandling, og det har været en ganske barsk omgang for klienten med al den usikkerhed og stress, der har været i hendes liv i de 14 dage. Hun har da også haft en del af de trælse smerter. Da vi starter behandlingen har hun også smerter i mave/tarme, men som ved tidligere lejligheder forsvinder de i løbet af de ca. første 10 minutters behandling. Og hun forsikrer mig igen om, at hun kun er i live på grund af mine behandlinger. Efter flytningen har hun også fået ny læge, heldigvis en som hun tidligere har haft i Odense og som viser stor forståelse og empati for hendes situation.

Jeg er sikker på, at det skal nok skal lykkes at finde tilbage til ca. 1 behandling om ugen som tidligere. For mig giver det jo så meget mening at fortsætte behandling, og i klientens optik er det jo et spørgsmål om liv eller død. Og vel at mærke et leveværdigt liv med smerter, der nogenlunde kan udholdes.

 

 

 

Felt